MENÜ

Vetőmagüzem

Társaságunk eredményessége szempontjából meghatározó a Vetőmag-feldolgozó Üzemünk tevékenysége is.

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. jogelődje, a Törökszentmiklósi Állami Gazdaság 1959-ben építette fel első vetőmag-feldolgozó üzemét Szenttamáson, amellyel párhuzamban megkezdte a hibridkukorica és búza vetőmagok szántóföldi termesztését is. Ettől kezdve minden évben jelentős nagyságú területekről dolgoztak fel vetőmagot. A 90-es évek elejére a vetőmagüzem 5000 hektár hibridkukoricát dolgozott fel, amiből 2500-3000 hektár integrációból származott. 1992 után a keleti piacok beszűkülésével jelentősen csökkent a hibridkukorica előállítása és feldolgozása üzemi és integrációs szinten is.
Habár a hibridkukorica termesztés és feldolgozás a rendszerváltást követően csökkent, az országban működő vetőmagüzemek viszonylatában ma is kiemelkedő pozícióval rendelkezünk. Tároló kapacitásunk 20 ezer tonna, vetőmag-feldolgozásunk névleges kapacitása pedig 12 ezer tonna/év.
Társaságunk a Pioneer Zrt. és a Bázismag Kft. partnere hibridkukorica előállításban. Együttműködésünk a vetőmag termelésén túl kiterjed a feldolgozásra is.

Társaságunk a korábbi évek gyakorlatát követve, a mezőgazdasági üzletágak közül nyereséget termelő növénytermesztésen belül a hibridkukorica termelésre fókuszál. A hibridkukorica termesztés bővítéséhez a korábbi technológiától modernebb gépekre, berendezésekre van szükség, ennek érdekében 2009-ben korszerűsítettük a vetőmagüzemet. A fejlesztés hosszútávon a vetőmagüzemi szolgáltatások kibővítését, új kelet-magyarországi partnerekkel való kapcsolatkialakítást is jelenti. Ez a beruházás az 50 éves múltra visszatekintő vetőmagüzem rekonstrukcióját foglalja magába. Egy régi szín elbontását követően készült el a 910 négyzetméter alapterületű korszerű, könnyűszerkezetes csarnok, amely alatt a mai legkorszerűbb technológiát felvonultató – a Cimbria Heid cégcsoport által gyártott – tisztító és osztályozó gépek működnek. A zárt anyagáramlású gépsor a beérkezett előtisztított vetőmag finomtisztítását, osztályozását és felületkezelését a készáru csomagolásig elvégzi.

A saját feldolgozáson túl bérfeldolgozást is vállalunk:
– vetőmagbúza tisztítása, csávázása
– kukorica vetőmag szárítása, feldolgozása, csomagolása
– napraforgó vetőmag tisztítása, feldolgozása, csávázása
– repce tisztítása, feldolgozása

Laboratóriumunk kiválóan alkalmas a vetőmagvak genetikai, biológiai és technikai értékének meghatározására.
Meg kell még említenünk a surjányi telepünkön lévő DSZP szárító- és tisztító üzemünket, amelynek tároló kapacitása 12 ezer tonna. A szárító és tisztító üzem szolgáltatásaival külső partnereket is kiszolgálunk.
Az évről-évre változó igényekkel és minőségi követelményekkel mindenkor lépést tartunk vetőmagüzemünk folyamatos bővítésével, korszerűsítésével.

n12795328951_n
n127953290018_n
DSCF2461-300x300