MENÜ

Hiánypótló projekt indult útjára a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosításáért

2017. szeptember 1-én a szenttamási Almásy Kastélyban, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt szervezésében került sor a „PANNON RÉGIÓ NÖVÉNYEINEK GENETIKAI HASZNOSÍTÁSA” című pályázat nyitó rendezvényére, valamint a Tudásközpont ünnepélyes alapkőletételére.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretén belül „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” tárgyú felhívást tett közzé. 2017. április 22. napon a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt által vezetett Konzorcium – a felhívás alapján – támogatási kérelmet nyújtott be, GINOP-2.2.1-15-2017-00042 azonosító számon. A Nemzetgazdasági Minisztérium által, 2017. június 29. napon meghozott támogatási döntés szerint, a TM Zrt vissza nem térítendő támogatásban részesült.


A projekt ünnepélyes nyitó rendezvényén részt vett Karsai Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára, Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke, valamint Boldog István országgyűlési képviselő.


Horváth László elnök-vezérigazgató, a Konzorcium vezetője, köszöntőjében kiemelte: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív program keretén belül elnyert pályázati támogatással egyedülálló lehetőséget kapott a hattagú konzorcium, hogy megvalósítsa nagyszabású mezőgazdasági kutatás-fejlesztési programját.

Boldog István országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás átstrukturált mezőgazdasági termelést fog előidézni. Ehhez jelentősen hozzájárulhatnak a későbbiekben – a projekt célkitűzésének megfelelően – Törökszentmiklóson kikísérletezett növények is, melyek hosszú ideig piacképesek maradnak.

Orlóci László a Konzorcium szakmai vezetője, bemutatójában részletesen ismertette a projektben szereplő kutatásokat. A 22 kutatócsoport által végzett kutatások olyan mezőgazdasági termékeket hoznak létre, melyek egy része élelmiszernövény, más része a ma már egyre nagyobb jelentőségű, nem élelmiszerjellegű mezőgazdasági termék. Ilyenek a városlakók számára fontos zöldfelület gazdálkodási növények, vagy a gyógynövények, melyek ugyanolyan szerepet követelnek ma már a mezőgazdaságban, mint a hagyományos élelmiszertermelés. Magyarország szerepe ebből a szempontból globálisan és európai szinten is meghatározó, mivel a magyarországi feltételek kiválóan alkalmasak a mezőgazdasági termelésre. A programban egy kutatólabort hoznak létre, amely különböző klimatikus viszonyokat képes modellezni, így a kísérletben szereplő növények egy klímaházban vizsgálhatók. A bemutatókert és konténertelep pedig a kutatási alapanyagot biztosítja.


Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke sajtótájékoztatójában kiemelte, nagy jelentőséggel bír, ha a különleges terméket előállító kutatók és szakemberek összefognak egy olyan gazdálkodó szervezettel, mint a TM Zrt. Ezáltal ipari, nagyüzemi termelésre is sor kerülhet, és így a termék világpiacra juttatásához nyújt forrást a kormány.

Németh Roland, a pályázati projektmenedzsment képviselője bemutatójában hangsúlyozta, a pályázati konstrukció 50 hónapon keresztül ad lehetőséget a kutatási tevékenység megvalósulására. A pályázat eredményeképpen kutatási, innovációs munkahelyek jönnek létre, illetve a projekt által fejlesztett termékek, technológiák, szolgáltatások piacra juttatása, értékesítése szükséges. A fentieket a TM Zrt-nek 2024-ig kell teljesítenie, mintegy 560 millió forintos árbevételt elérésével, ezen tevékenységekből.


A beszédeket követően a megnyitó rendezvény ünnepélyes alapkőletétellel folytatódott. Horváth László a Konzorcium vezetője és Orlóci László a Konzorcium szakmai vezetője szimbolikusan leleplezte a Tudásközpont alapkövét. Ezt követően egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött állófogadás zárta a rendezvényt.

A rendezvényről készült felvételek a T1 TV YouTube csatornáján tekinthetőek meg:


Videó megtekintése